Historie

Onze belevenissen

Wij, Dirk Olyslagers en Kiki Coensen willen graag vertellen over onze ervaringen in het wedstrijdzeilen.

Door onze ouders zijn wij erin gerold en nog lang niet uitgerold. Je kunt het een passie noemen of een hobby, maar voor ons is het een leven op zich geworden waar wij heel veel in investeren. Geld, veel tijd maar vooral heel veel plezier!

Vanaf ons 2de zwemdiploma zijn wij al fanatieke wedstrijd zeilers, eerst in de optimist en daarna in de laser. Dirk zeilde in de Nederlandse kernploeg optimisten en daarna in de laser Nederland. Hij behaalde zelfs een plek als eerste Nederlander tijdens het WK in de laser. Het was voor ons beiden een apart verhaal maar het komt op dezelfde zeil- verenigings liefde en enthousiasme uit.

Wij willen vooral vertellen over onze ervaringen. Dat begon drie jaar geleden bij een weekend wedstrijd zeilen dat georganiseerd werd door de jongeren van onze haven WV de Maaskant. Dit weekend bestaat uit zoveel mogelijk open boten (voor het plezier en fanatisme). Er werden zeven korte wedstrijden gevaren met daarna een geweldig feest (het blijven uiteraard de jongeren die het organiseren). Toen, drie jaar geleden, hebben wij elkaar bij de boven ton in de Laser Standaard leren kennen. Hierna is de liefde voor het wedstrijdzeilen overgeslagen en verder gaan opbloeien. 

Samen delen wij de passie voor het wedstrijdzeilen. Makkelijk en motiverend als je beiden voor hetzelfde doel gaat! 

De Laser Standaard was te klein voor ons tweeën en een kajuitboot zou fantastisch zijn…. Deze kwam er dan ook, een J24 genaamd JOOL. Een snelle boot met een kleine kajuit voor de zomervakanties en met een mooie internationaal klasse om in te varen. De naam voor de boot was snel bedacht. Joost, de overleden broer van Dirk, zeilde in een laser met de naam Jool. Deze letters bestaan uit de eerste twee letters van de voor- en achternaam; Joost Olyslagers. Het is dan ook een eerbetoon aan Joost. Tevens drukt de naam Jool ook het plezier uit wat wij beleven.

Wat een geweldige ervaring is dat! Een eigen boot, van alle spaarcentjes die we hadden ONZE eigen boot kunnen kopen. Het was weliswaar geen nieuwe boot of een boot zonder krassen etc. maar in onze ogen was hij als nieuw. De schuurmachines werden uit de garages gehaald bij vaders en moeders thuis. Het schuurpapier werd in voordeelpakken ingekocht en de antifouling werd op kleur gekozen. Aan de slag dan maar! Het werd 1,5 maand elk vrije uurtje met een buiten temperatuur van 0 tot -10 graden hard werken. Met vooral veel, heel veel schuren hebben we er een prachtig plaatje van gemaakt! Een glibber gladde onderkant en de bovenkant van de romp ziet eruit ‘om door een ringetje te halen' dachten wij. Tijdens de wedstrijdjes die wij er daarna mee gevaren hebben, (in de regio en de Delta Week in Zeeland) hebben wij vaak gehoord wat voor een oude lappen we erop hadden staan. Maar we hadden een bootje samen, hij dreef en was super snel!

Helaas is de belevenis met deze J24 van korte duur. Bij de eerste grote zeilwedstrijd bij Harderwijk hebben wij deze J24 al kapot gevaren op een blok beton onder water. Dat was zonder melding gestort om de lichtpalen voor het vrachtverkeer beneden te houden. De kiel was er onderuit gevaren, deze hing nog aan de boot maar het zag er slecht uit en dus, einde boot.

Er moest een ‘nieuwe’ komen, dat stond vast! Deze hebben wij uiteindelijk gevonden. De beste J24 voor ons budget. Helaas stond deze in Italië te koop. Maar dat kon ons niet beletten om daar naar toe te gaan. Helaas hadden wji geen auto die de boot mocht trekken en geen rijbewijs om met de boot te rijden. Gelukkig was een van de mannen van een andere J24 bereid om deze taak op zich nemen. Wij blij en zeer benieuwd naar deze J24! Na een grondige inspectie hebben wij deze boot gekocht! YES!

Het was een tweedehandse J24 boot. Dat betekende weer schuren, schuren etc. Toen de boot klaar was hadden wij er helemaal zin in! Daarna zijn wij een team bij elkaar gaan zoeken. Niet heel moeilijk voor ons, want dezelfde jongeren die vele zeilevenementen organiseren wilden graag meegaan met onze ideeën, enthousiasme en onderdeel zijn van het team. Bravo mannen!

 

Team JOOL

 

In januari 2015 zijn wij met ons vast team 2015 begonnen met trainen en hebben naast enkele lokale wedstrijden, aan de volgende grote wedstrijden deelgenomen:

  • De Kieler Woche (Kiel)
  • De van Uden Reco (Stellendam)
  • WK (Boltenhagen) 
  • NK (Hoorn)

Nu deze wedstrijden voorbij zijn hadden we een geweldig 2015 gehad! Onze doelen toentertijd hebben wij bereikt!

Hierna komen er nog meer plannen! Meer, misschien wel spectaculairder en hoogstwaarschijnlijk nog fanatieker wedstrijd zeilen dan hiervoor. Zoals onze moeders weleens zei: wat je doet, doe het goed en gebruik je krachten en kwaliteiten. Streef je doelen na!

Wij zijn een team met heel veel ambitie en vooral heel erg veel plezier in het varen. 

Na de wedstrijden zijn we ook zeker nog tussen het gezelschap te vinden en de volgende dag varen we weer met onze neus bovenop de startlijn!

Zoals u hierboven leest zijn we een jong stel fanatiekelingen die graag mee willen doen met de strijd en dan om te winnen. In 2015 hebben we een geweldig jaar gehad en willen het de volgende jaren nog beter gaan doen. Onze latten zijn weer wat hoger gelegd.

 

 

 

 

A Design from GT-WebDesign